maandag 14 april 2014

De laatste rit…

Opa Cornelis ventte tot in 1951 / 1952, tot zijn laatste ket letterlijk door de hoeven ging. Het gebeurde op de Witte Kruislaan; waarschijnlijk op de terugtocht van Oudeschild. Kees de Porto zag het gebeuren en heeft de oude Minister geholpen het ketje weer overeind te zetten. Het paardje ging daarna op stal en genoot nog een paar jaar van zijn pensioen. Het was de laatste keer dat De Minister werd gezien met zijn ventkar.

Dit is Cornelis in zijn vroege ventersjaren, met één van zijn eerste ketjes. Voor zover bekend, bleven ze naamloos.  Aangezien ze altijd dezelfde route liepen, hoefde Cornelis weinig te sturen. Men zegt wel dat hij soms een dutje deed op de wagen; het paardje bleef vanzelf staan bij het volgende adres.


Henk Barhorst (woont dichtbij het Kattevretershusie aan de Pontweg)maakte de ventkar van Cornelis in de jaren '80 na voor Ouwe Sunderklaas. Voor zijn trouwen woonde hij aan de Hollewal. Hij hielp opa vaak om wagentje en ket naar binnen te brengen. De ventkar was van het begin af aan dezelfde, maar 'evolueerde'. Dat weten we van Jan Hz, die in zijn jonge jaren sleutelde in de schuur van zijn opa en de kar daar aantrof. Dirk de Wagemaker (broer van Cornelis) bracht op verzoek steeds meer manden en bakken aan. Zo dijde de kar uit in de breedte en in de hoogte.